Ready for the future of payments? Say goodbye to the debit card and payments terminal

Which payment method does your customer prefer? The answer to this question varies greatly per consumer and per country. The common denominator is that payments can always be safer, easier and cheaper. And must. If you want to meet the expectations of consumers, you'll have to provide for that.

Mobiel: de nieuwe standaard in betalingen

Pinnen met je bankpas’en afrekenen via een PIN terminal zijn niet langer de standaard in betalingen. Door nieuwe ontwikkelingen in het betalingsverkeer, zijn er andere mogelijkheden ontstaan. Noor Pierik (Portfolio Manager Payments) legt uit:

“De consument hoeft tegenwoordig geen fysieke betaalpas meer bij zich te hebben voor betalingen. Waarom zou hij, als dit ook kan met de mobiele telefoon die hij standaard bij zich heeft? Bovendien biedt de mobiele telefoon meer mogelijkheden dan de bankpas, zoals identificatie van je klanten, de aanmaak van klantprofielen, in-app betalingen en betalen nog voordat je de winkel inloopt.”

Als je iets verkoopt -of dat nu is in de retail of in de horeca- is het belangrijk om één ding in gedachten te houden. Noor: “De consument is in control. Hij bepaalt hoe en waarmee hij betaalt. Betalingen kunnen ook door hem zelf geïnitieerd en afgerond kunnen worden.”

Het gaat hierbij om ‘convenience’ en ‘experience’. Betalingen kunnen niet alleen makkelijker en veiliger; je kan ze bovendien gebruiken om klanten aan je te binden met een unieke ervaring. Hoe dan, vraag je je af? Dit is het gemakkelijkst te illustreren met enkele voorbeelden.

Starbucks

Koffieketen Starbucks staat bekend als voorloper op het gebied van klantenbinding door middel van hun mobiele app. Niet alleen bieden ze een groot aantal betaalmethoden aan om het de gast zo makkelijk mogelijk te maken; ze hebben bovendien hun eigen payments app ontwikkeld. En die heeft meer gebruikers dan de betaalsystemen van Apple of Google.

Hema – Alibaba’s New Retail superstore

In Alibaba’s Hema supermarket, niet te verwarren met onze oud-Hollandse rookworst- en tompoucenspecialist, doe je alles met je smartphone. Via de mobiele telefoon selecteren consumenten de producten die ze willen kopen, en in welke hoeveelheid. Ondertussen worden de producten door de medewerkers ingepakt, en zo snel mogelijk thuis afgeleverd. Sjouwen met boodschappen is er voor de klanten van Hema dus niet meer bij.

Betaling van deze producten gaat bovendien ook zeer gemakkelijk met de AliPay app van Alibaba. Bovendien is betaling met gezichtsherkenning in de winkel mogelijk, waardoor de consument geen enkele handeling hoeft te verrichten behalve kiezen wat hij wil eten. Wordt het nog makkelijker dan dat?

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van slimme mobiele toepassingen voor betalingen en klantenbinding. De mogelijkheden van mobiel zijn dan ook zeker niet beperkt tot grote ketens als AH en Starbucks. Wil je weten welke mogelijkheden mobiel biedt voor jouw zaak? Neem dan vrijblijvend contact met ons op voor advies op maat.